top of page
  • SevenEight

Yarden moet versobering uitvaartverzekering terugdraaien


Uitvaartverzekeraar Yarden wijzigde op eigen houtje de verzekeringsdekking van 290.000 polissen. Een groep van 19 polishouders gingen hiertegen in verweer bij de kantonrechter. Die gaf ze grotendeels gelijk en sommeert Yarden om de versobering van de dekking per 1 januari 2021 terug te draaien. Dit brengt de verzekeraar verder in de problemen, al is het niet automatisch zo dat de uitspraak op iedereen met een Yarden-polis van toepassing is.


Om te beginnen even terug naar de oorsprong van de problemen. In het verleden heeft Yarden veel naturapolissen aan de man en vrouw gebracht. Verzekerden krijgen bij een naturapolis geen geldbedrag uitgekeerd na overlijden. In plaats daarvan wordt de uitvaart verzorgd, zonder dat er een factuur volgt. Nu zijn de kosten voor een uitvaart in de afgelopen jaren gestegen. Yarden heeft hier onvoldoende rekening mee gehouden en zag de inkomsten uit premies en beleggingen niet met hetzelfde tempo meestijgen.  


Versoberde dekking uitvaartverzekering Als oplossing voor oplopende tekorten heeft Yarden een limiet ingesteld op de kosten die door de verzekering worden gedekt. Uitvaartkosten boven de €3.200 moeten verzekerden met een dergelijke polis zelf betalen. De rekening kan aardig oplopen, aangezien zelfs een relatief sobere uitvaart al snel minimaal €6.500 kost. Een tarief dat in de loop van de tijd verder stijgt als gevolg van inflatie.


Oordeel kantonrechter: wijziging moet teruggedraaid worden

In uitzonderlijke gevallen mag de verzekeraar conform de voorwaarden de dekking wijzigen zonder toestemming van de verzekerden. De Nederlandsche Bank gaf toestemming in deze situatie. Ook klachteninstituut Kifid verwierp een eerdere klacht en stelde de verzekeraar in het gelijk. De kantonrechter denkt daar duidelijk anders over en stelt dat de wijziging teruggedraaid dient te worden voor de 19 polissen. Als reden wordt onder andere het volgende aangevoerd:


Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page