top of page
  • SevenEight

Kleine autoschade zelf betalen soms voordeliger


We hebben allemaal weleens een krasje, deukje of andere kleine schade aan onze auto. Hoewel je autoverzekering daarvoor is bedoeld, kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om deze kleine schades zelf te betalen. Waarom? Het antwoord ligt in de bonus/malus ladder van je autoverzekering.


Wat is de bonus/malus ladder?

De bonus/malus ladder is een systeem dat autoverzekeraars gebruiken om het rijgedrag van verzekerden te belonen of te 'straffen'. Ieder jaar dat je geen schade claimt, klim je een trede omhoog op de ladder. Dit betekent een korting op je premie: de bonus. Maar als je wel een schade claimt, zak je meestal meerdere treden naar beneden. Hierdoor stijgt de premie van de verzekering, wat malus wordt genoemd.


Waarom zou je kleine schades zelf betalen?

Stel je voor: je hebt een paaltje geraakt en een klein krasje op je auto. Repareren kost € 250. Je denkt erover om dit te claimen bij je verzekeraar. Maar hier is het addertje onder het gras: als je claimt, zak je op de bonus/malus ladder. Dit kan betekenen dat je de komende jaren meer premie moet betalen. Een rekenvoorbeeld:


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page