top of page
  • SevenEight

Werkloosheid heeft vaak grote financiële gevolgen


De werkloosheid is laag en veel sectoren kampen met personeelstekorten. Toch blijft het risico op werkloosheid altijd bestaan. De gevolgen zijn vaak groot. Zo heb je niet altijd automatisch recht op een werkloosheidsuitkering en ontvang je een beperkt percentage van je laatst verdiende loon. Met een woonlastenverzekering kun je jezelf indekken tegen dit inkomstenverlies.


De Werkloosheidswet (WW) is eigenlijk een soort verzekering. Iedere maand betaal je, via je werkgever, premie voor de WW. Op die manier verzeker jij je voor het geval je werkloos raakt. Je kunt echter niet zo maar aanspraak maken op de WW.


Voorwaarden voor werkloosheidsuitkering Je kunt om verschillende redenen ontslagen worden, bijvoorbeeld omdat je werkgever failliet gaat of omdat je contract niet wordt voortgezet. Voor het krijgen van een WW-uitkering is het belangrijk dat jij niet verantwoordelijk bent voor het ontslag. Het laatste is bijvoorbeeld wel het geval als je zelf ontslag neemt of wanneer je op staande voet ontslagen wordt. Enkele andere voorwaarden zijn:

  • Je hebt er alles aan gedaan om te voorkomen dat je WW-uitkering nodig hebt.

  • Je verliest minimaal 5 arbeidsuren per week. Als je minder dan tien uur per week werkt, is de regel dat dat je minimaal de helft van je uren kwijt raakt.

  • Je bent direct beschikbaar voor ander werk.

  • Je bent in de afgelopen drie jaar (36 wek en) minstens 26 weken in loondienst geweest. Dit heet de wekeneis. In uitzonderingsgevallen, waaronder ziekte of zwangerschapsverlof, wordt verder teruggekeken.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page