top of page
  • SevenEight

Wanneer wordt waterschade aan je huis of tuin vergoed?


Ondergelopen kelders, straten die blank staan of zelfs met je kano de doorgaande weg op. Het water kwam met bakken uit de hemel in de afgelopen dagen. Zelfs een klein scheurtje in een plafond of muur kan bij dergelijke buien al zorgen voor schade in huis. Ook kelders zijn een makkelijke  prooi voor het water. Welke waterschade valt onder de dekking van jouw woonverzekering en met welke uitsluitingen moet je rekening houden?


Het hangt van de waterschade zelf af welke verzekering je ervoor kunt aanspreken:

  • Onroerende onderdelen Vaste (onroerende) onderdelen in en rond de woning vallen onder de inboedelverzekering. Denk aan muren, plafonds en de vloeren. Een grensgebied is bijvoorbeeld een parket- of laminaatvloer. Deze kan je in principe loshalen, waardoor verzekeraars het onder de inboedel kunnen scharen.

  • Roerende zaken Zaken die verplaatsbaar (roerend) zijn. Hieronder vallen spullen in de kelder, meubels, lampen maar ook de laptop die op tafel lag en door het water is aangetast.

Waar komt het water vandaan? Deze vraag is belangrijk voor een eventuele schadevergoeding na schade. Niet iedere vorm van waterschade valt onder de dekking. Verzekeraars houden de volgende categorieën aan:

  • Water van binnenuit

  • Water van de zijkant

  • Water van boven

  • Water van onderen

Vooral water van de zijkant is voor verzekeraars een reden om geen schadevergoeding uit te keren. Bijvoorbeeld water dat door een overstroming je huis binnendringt valt hieronder. Gelukkig komt dat minder vaak voor dan een forse regenbui. Regenwater dat vanuit de straat je woning binnendringt is water van onderen. Lekt je verwarming of de leiding bij de kraan? Dat wordt gezien als water van binnenuit. Deze schade valt wel onder de standaarddekking van woonverzekeringen.


Lees het volledige artikel op Boudesteyn.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page