top of page
  • SevenEight

Voorwaarden hypotheek bij financieren vakantiehuisje


Nederlanders zijn echte vakantiegangers. Vakantiehuisjes in eigen land blijven een populaire bestemming. Overweeg jij er één te kopen? Het financieren van een vakantiehuisje werkt net wat anders dan bij een ‘normale’ woning. Dit zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden.


Voor een vakantiehuisje ben je al snel tussen de € 100.000 en € 500.000 kwijt. De kosten hangen af van verschillende factoren. Denk aan de locatie, de voorzieningen in de buurt of die op het vakantiepark zelf. Daarnaast heb je vakantiewoningen in allerlei soorten en maten. Voor een luxe vakantie villa betaal je meer dan voor een eenvoudig chalet.


Volledige woning financieren met hypotheek?

Een vakantiewoning kan je onder andere financieren met een hypotheek. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekvoorwaarden een stuk strenger zijn en je meer spaargeld moet inbrengen om de woning te kopen. Voor een reguliere eigen woning kun je tot maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor recreatiewoningen is dit vaak beperkt tot 60% of 70% van de woningwaarde. Dit betekent dat je 30% of 40% van de woning moet financieren met eigen geld.


Naast de nodige eigen inbreng betaal je ook een hoger belastingtarief dan bij een reguliere woning. De overdrachtsbelasting in 2023 voor vakantiewoningen bedraagt 10,4%. Voor een woning van € 100.000 ben je dus al snel € 15.600 aan overdrachtsbelasting. Ook dit moet je uit eigen zak betalen.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page