top of page
  • SevenEight

Overwaarde woning vrijmaken? Dit zijn de mogelijkheden


De extreme gekte op de woningmarkt is inmiddels voorbij. Toch heeft een groot deel van de huiseigenaren relatief veel overwaarde. Zeker als een woning al tien jaar of langer in eigendom is. Op verschillende manieren kun je de overwaarde vrijmaken. Bijvoorbeeld om je woning te verduurzamen of de tuin aan te pakken. In deze blog lees je welke mogelijkheden je hebt en waar op te letten bij het verzilveren van overwaarde.


De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van en de hypotheek die voor de woning is afgesloten. Overwaarde ontstaat door stijgende huizenprijzen en het aflossen van de hypotheek. Het geld komt sowieso vrij wanneer je de woning verkoopt. Het is ook mogelijk om je overwaarde al te gebruiken, terwijl je nog in de woning woont.


Waarom overwaarde van je huis verzilveren?

Waarvoor zou je de overwaarde van je woning vrijmaken? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Sommige willen er hun woning mee verduurzamen of verbouwen, terwijl anderen het geld willen gebruiken voor een nieuwe auto of een mooie reis. Je kinderen financieel bijstaan is ook een optie, bijvoorbeeld voor het kopen van een woning. De meest gebruikelijke manieren om overwaarde vrij te maken zijn:


  • Je hypotheek verhogen De maximale hypotheek is onder andere afhankelijk van de waarde van je woning. Heb je overwaarde, dan kun je je hypotheek verhogen. Mits je inkomen dit toelaat, je geldverstrekker toetst namelijk opnieuw je inkomen. Is je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster ingeschreven dan de hoogte van je huidige hypotheek? Dan hoef je niet opnieuw naar de notaris.

  • Een tweede hypotheek Een tweede optie is het afsluiten van een tweede hypotheek, als dat financieel gezien ook haalbaar is. Je kunt dan eventueel een andere hypotheekvorm en looptijd kiezen dan je bestaande hypotheek. Je hebt voor je nieuwe hypotheek ook te maken met de nieuwe rentestand.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page