top of page
SevenEight

Verzekering e-bikes geen overbodige luxe


Het aantal gestolen elektrische fietsen is vorig jaar spectaculair gestegen. Verzekeraars melden een toename van bijna 40 procent over 2019. Naast ouderen hebben ook jongeren de e-bike ontdekt. De vaak duurdere fietsen zijn een aantrekkelijke prooi voor diefstal. Reden te meer om je e-bike goed te verzekeren. Let daarbij vooral op de dekking voor de accu en hulp in geval van pech.


Alleen al bij de ANWB werden er vorig jaar 3.800 gestolen e-bikes gemeld. Een stijging van 38 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een andere fietsverzekeraar, Enra, geeft in het AD aan zich te herkennen in deze cijfers. De gemiddelde schade ligt hoger dan bij diefstal van reguliere fietsen. De kostprijs van een goede elektrische fiets bedraagt al snel €2.000.


Jongeren eerder slachtoffer diefstal e-bike

In de begintijd van de e-bike waren het vooral ouderen die op pad gingen met de elektrische fiets. Ook jongeren hebben inmiddels de e-bike ontdekt. De groep 16 tot 20 jarigen is drie keer zo vaak slachtoffer van diefstal dan de gemiddelde 55-plusser. Jongeren gebruiken de fiets hoofdzakelijk functioneel, zoals een rit naar school, de kroeg of het station. Eenmaal aangekomen gaat de fiets op slot aan de lantaarnpaal of in een niet beveiligde fietsenstalling. Ouderen zetten hun tweewieler na een fietstocht eerder veilig in een afgesloten berging.


Gebruik ook een ringslot

Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) geeft het advies om altijd twee sloten te gebruiken. Moderne fietsrekken hebben een extra opening waar een ringslot in past. Naast dit ringslot zorgt een kettingslot voor extra veiligheid. Sommige e-bikes hebben een chip waarmee de fiets te lokaliseren valt. Dergelijke fietsen worden in 80 procent van de gevallen teruggevonden, vooral in Oost-Europa. Het terugvinden van een normale fiets is met 5 procent minder realistisch.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page