top of page
  • SevenEight

Uitvaartverzekering afsluiten? Volg deze stappen


Bij het uitzoeken van een passende uitvaartverzekering staat niet alleen de uitvaart zelf centraal. Een belangrijk doel is het ontzorgen van jouw nabestaanden. Die wil je behoeden voor onverwachte en vaak hoge kosten. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering? Met de volgende stappen ben je goed voorbereid.


1. Bepaal welk soort uitvaartverzekering bij je wensen past

Bij een uitvaartverzekering heb je de keus uit een kapitaalverzekering of een verzekering in natura. Het verschil is de manier waarop de verzekering uitkeert na overlijden. Bij een verzekering in kapitaal wordt een bedrag uitgekeerd om daarmee de uitvaart te bekostigen. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan de begunstigde.


In het geval van natura is de uitvaart zelf direct voor rekening van de verzekeraar. Het geldbedrag kan uitsluitend gebruikt worden voor de uitvaart en niet voor andere zaken. Geld dat overblijft kan wel gebruikt worden voor bijvoorbeeld een grafmonument of onderhoud van het graf. Meer over de verschillen lees je in dit eerdere artikel. Kies je daarnaast voor een crematie of een begrafenis? Het antwoord op deze vraag bepaalt deels welk verzekerd bedrag er nodig is.


2. Vergelijk verschillende uitvaartverzekeringen

Nu je de uitvaartwensen in kaart hebt gebracht, kan je verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen vergelijken. Let bij het vergelijken niet alleen op de premie. Houd de verzekeraar bijvoorbeeld rekening met de jaarlijkse prijsstijgingen en inflatie. In verzekeringsland heet dat indexatie. Misschien is de maandelijkse premie hierdoor hoger, maar heb je meer zekerheid dat jouw nabestaanden niet te maken krijgen met hoge kosten.


Andere punten van aandacht zijn de looptijd van de verzekering en de mogelijkheid om deze op te zeggen als je het geld in de toekomst onverwachts nodig hebt. Heb je kinderen? Ga na of deze meteen zijn meeverzekerd op jouw polis.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page