top of page
  • SevenEight

Tijdelijk twee woningen? Berekening overbruggingskrediet aangepast


Nu er meer ruimte op de woningmarkt komt, neemt de relevantie van het overbruggingskrediet weer toe. Dit krediet maakt het mogelijk om al een woning te kopen voordat je de oude hebt verkocht. Houd wel rekening met aangepaste regels bij geldverstrekkers.


Veel woningeigenaren hebben nu overwaarde op hun woning. Wanneer je een andere woning wilt kopen en je oude woning nog niet is verkocht, kun je deze overwaarde van je oude woning nog niet gebruiken. Met een overbruggingshypotheek los je dit probleem op. In de praktijk sluit je alvast een aflossingsvrije hypotheek af, met de overwaard als basis. Ter verduidelijking een voorbeeld:


  • Op je oude woning heb je nog een hypotheek van € 200.000. Uit een taxatie blijkt dat de woningwaarde op dit moment € 300.000 bedraagt. Je hebt in dat geval een overwaarde van een ton. Het huis dat je op het oog hebt kost € 375.000. Met jouw inkomen kun je maximaal € 300.000 lenen. Doordat je de overwaarde nog niet kunt inzetten, kom je voor de nieuwe woning € 75.000 te kort. Om de woning toch te kunnen kopen, sluit je voor dat bedrag een overbruggingskrediet af.


Overbruggingshypotheek en overwaarde

Waar je bij veel geldverstrekkers een paar maanden geleden voor vrijwel de volledige woningwaarde een overbruggingskrediet kon afsluiten, is dat intussen anders. Het risico voor de geldverstrekker is het grootste wanneer jouw huidige woning op papier nog niet verkocht is. Vaak wordt de getaxeerde woningwaarde verminderd met 10 procent bij het berekenen van het maximale overbruggingskrediet. Sommige geldverstrekkers zijn nog voorzichtiger zijn en rekenen met 80 of 85 procent van de getaxeerde woningwaarde.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page