top of page
  • SevenEight

Tarieven gas en stroom in de lift. Tijd voor een overstap van energieleverancier?Vanaf 1 juli gaan zowel de vaste als variabele energietarieven omhoog. Twee miljoen huishoudens lopen hierdoor het risico om jaarlijks €400 meer te gaan betalen aan hun energierekening. De hogere kosten gelden vooral wanneer een energiecontract binnenkort afloopt en er geen nieuw vast contract wordt afgesloten, zo concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ook overstappen kan in die situatie lonen.


Na jaren van dalende variabele energieprijzen wordt vanaf 1 juli de weg omhoog ingezet. Een goed moment om te controleren wat jij betaalt en of het elders goedkoper kan. Voor het vergelijken van energieleveranciers is het belangrijk dat je weet welke kosten onderdeel zijn van de totale energierekening.


Hier bestaat je energierekening uit Je energierekening is opgebouwd uit vaste en variabele leveringskosten. De vaste kosten betaal je altijd, ongeacht hoeveel gas en stroom je verbruikt. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je verbruik. De prijs per kWh (stroom) is weer gebaseerd op contractafspraken. Heb je een vast contract? Dan staat de prijs voor die periode vast. Bij een variabel contract kan de leverancier meestal twee keer per jaar (1 januari en 1 juli) de prijs wijzigen.


Energieleveranciers vergelijken: 6 tips

1. Wees bewust van je huidige situatie Voor je gaat overstappen, is het handig om je huidige gegevens bij de hand te houden. Deze vind je vaak online terug na inloggen op de website van de energieleverancier. Controleer dan direct in de voorwaarden of je zonder boete kunt oversluiten en hoeveel stroom je afgelopen jaar gemiddeld hebt verbruikt.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl


7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page