top of page
  • SevenEight

Energierekening 86 procent hoger. Dit is de oorzaak


De hoge energietarieven werken flink door in de kosten van huishoudens. Met een gemiddeld energieverbruik liggen de kosten op circa 2800 euro per jaar. Dat is een explosieve stijging van 86 procent (1.321 euro) ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit veroorzaken de stijging. Heb je een vast contract, dan heb je mogelijk minder last van de hogere tarieven.


De rekening van jouw energieleverancier is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in:

  • Vaste leveringskosten (vastrecht) Deze kosten zijn niet afhankelijk van jouw energieverbruik. Het is een vast bedrag dat je per maand, kwartaal of jaar betaalt. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van deze kostenpost bepalen.

  • Variabele leveringskosten De hoeveelheid kubieke meter gas of kWh elektriciteit die jij verbruikt is bepalend voor de variabele leveringskosten. Naast jouw verbruik kan ook de prijs van energie zelf stijgen en dalen.

  • Transporttoeslag Voor gas wordt een extra transporttoeslag in rekening gebracht. Door deze toeslag kan gas getransporteerd worden over het landelijk transportnet van de Gasunie. De toeslag verschilt per energieleverancier en regio.


Hogere energierekening door variabele leveringskosten

De prijs van energie steeg vooral door de hogere variabele leveringstarieven. De tarieven per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent. Een gemiddeld huishouden betaalt hierdoor op jaarbasis bijna 1.100 euro meer voor gas en 625 euro meer voor elektriciteit. Een schrale troost is dat de energiebelasting in 2022 lager ligt, als tegemoetkoming voor de hogere leveringstarieven.


2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page