top of page
  • SevenEight

Is echtscheidingsconvenant nodig en wat zet je er in?


In eerdere artikelen werd het belang van heldere afspraken bij een scheiding al duidelijk. Het is aan te raden om deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Je kunt zelf een document maken of hiervoor een echtscheidingsconvenant opstellen. Die heeft juridische zeggenschap en kan problemen in de toekomst voorkomen.


In een echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken over de scheiding vast. Je kunt zelf bepalen welke details je er in wilt hebben. Vaak worden minimaal de volgende onderwerpen meegenomen:

  • De verdeling van de inboedel

  • Wat jullie doen met de gezamenlijke woning

  • De verdeling van het pensioen

  • De hoogte van de partneralimentatie

  • Verwijzing naar het ouderschapsplan als jullie minderjarige kinderen hebben

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant Hoewel je zelf het echtscheidingsconvenant kunt opstellen, kiezen de meeste mensen ervoor om dit te doen door een professional. Denk hierbij aan een advocaat, mediator of notaris. Zo heb je meer zekerheid dat de afspraken niet dubbelzinnig of anders geïnterpreteerd kunnen worden. Om de echtscheiding definitief te maken moet je langs de rechter. Alleen een advocaat kan het verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Omdat je die toch al nodig hebt, kan je het opstellen van het convenant ook meteen aan hem of haar overlaten.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page