top of page
  • SevenEight

Regels woningverhuur aan toeristen worden aangescherpt


Overlast van grote drommen toeristen en een gierend tekort aan woonruimte. Volgens critici wordt dit verstrekt door verhuursites als AirBnB, Booking.com en Expedia. Gemeenten hebben op dit moment beperkte mogelijkheden om toeristische verhuur aan banden te leggen. Daar komt verandering in, gezien het wetsvoorstel dat klaar is voor behandeling in de Tweede Kamer. Wat mag je daarvan verwachten als jij ook ruimte aanbiedt via een verhuurplatform?


Vooral grote steden worden overspoeld door toeristen, met Amsterdam voorop. Over 2019 worden alleen al 17,4 miljoen hotelovernachtingen verwacht in de hoofdstad. Dat is dus nog exclusief alle particulieren die hun huis openstellen voor toeristen. Het zijn vooral buitenlandse bezoekers die jaar op jaar zorgen voor een stijging van het aantal overnachtingen. In de slipstream van Amsterdam is de toenemende drukte ook merkbaar in steden als Utrecht en Rotterdam.


Verplicht registratienummer aanvragen

Met het wetsvoorstel kunnen gemeenten verhuurders verplichten een registratienummer aan te vragen. Dit nummer dien je als verhuurder te vermelden bij verhuur via sites als AirBnB, Booking.com en Expedia. Zo kunnen gemeenten beter monitoren wie ruimte beschikbaar stelt aan toeristen en om welke adressen het gaat. De overheid bekijkt de mogelijkheden om de verhuursites direct te binden aan gemeentelijke maatregelen. Tot die tijd is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om de regels te kennen en na te leven.


0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page