Niet alleen kopers hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Om huurders te beschermen nam de overheid vorig jaar al maatregelen. De huurverhoging in de sociale sector werd bevroren en ook in de vrije sector werd een limiet ingesteld. Punt is alleen dat de maximale verhoging gekoppeld is aan de inflatie, die juist in de afgelopen tijd door het dak ging.
Sinds vorig jaar is de huurverhoging in de vrije sector aan banden gelegd. Voor die tijd konden verhuurders zelf de huurverhoging konden bepalen, zolang er geen andere afspraken over gemaakt waren in het huurcontract. Ter bescherming van huurders werd tot en met 1 mei 2024 ingesteld dat de verhoging maximaal de inflatie van een jaar eerder mag zijn, plus één procent. Bij het instellen van deze regel werd duidelijk geen rekening gehouden met het inflatiescenario waar we nu in beland zijn.
Huur stijgt mogelijk honderden euro’s per jaar
Door de oorlog in Oekraïne is vooral de prijs van energie hard gestegen. Stel dat de inflatie over 2022 hierdoor op gemiddeld 7 procent uitkomt, dan mag de huur 8 procent stijgen. Een huurwoning in de vrije sector kostte eind van 2021 gemiddeld 1.184 euro per maand. De huur zou in 2023 dan mogen stijgen naar €1.278,72. Dat is een maandelijkse stijging van net geen 95 euro. Jaarlijks zou je uitkomen op een stijging van €1.136,64. Organisaties als de Woonbond voorziet grote problemen wanneer het beleid voor huurverhoging in de vrije sector niet wordt aangepast.
Kommentare