top of page
  • SevenEight

Plan voor maximering huurverhoging in vrije sector


Eerder schreven we dat er in principe geen maximum zit aan de huurverhoging in de vrije huursector. Hier komt mogelijk een einde aan. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) is druk in de weer met een wet die de huurverhoging in de vrije sector maximeert tot 2,5 procent plus de jaarlijkse inflatie. Hetzelfde principe wordt ook gehanteerd in de sociale sector. Daarnaast zijn er wetsvoorstellen in de maak om woningkopers op andere manieren te beschermen tegen beleggende huizenkopers.


Minister Ollongren: “Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu in deze onzekere tijd is een dak boven je hoofd extra belangrijk. Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan.” Met deze nieuwe maatregelen lijkt de wens van de linkse partijen in vervulling te komen. Al zouden die graag nog een stapje verder gaan in het indammen van prijsstijgingen voor bewoners van huurwoningen.

Maximering ingrijpende maatregel Normaal gesproken is de verhuurmarkt er een van vraag en aanbod. Is er veel vraag, dan neemt ook de ruimte voor huurverhogingen toe. De minister erkent dat het maximeren van huurverhogingen een ingrijpende maatregel is. De krapte op de huizenmarkt en economische crisis vraagt om uitzonderlijke maatregelen, zo is de onderbouwing.


Het plan is gematigder dan een eerder voorstel. Daarbij zou de maximale verhoging gekoppeld worden aan een percentage van de WOZ-waarde of zou het puntenstelsel de maximale huur tot €1.000 bepalen. Met het koppelen van de huur aan de inflatie hebben investeerders in verhuurwoningen alsnog meer vrijheid bij het vaststellen van de huren.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page