top of page
SevenEight

Huur stevig omhoog bij bewonerswissel. Nieuwe regels vrije sector


Huurders van een woning zagen het huurtarief in juli gemiddeld 2,0 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was de stijging 3,0 procent, zo rapporteert het CBS. Huurders in de vrije sector kregen de sterkste stijging voor de kiezen, zeker bij een bewonerswissel. Nieuwe maatregelen van de overheid moet een rem zetten op huurverhogingen.


In dit artikel leggen we de focus op huurwoningen in de vrije sector. Dit zijn woningen met een huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens, die in 2023 € 808,06 bedraagt. Alleen woningen met een eigen toegang kunnen onder de vrije sector vallen. De gemiddelde huur voor dit type woning ging dit jaar gemiddeld 4,5 procent omhoog, tegenover 3,8 procent in 2022.


Regels huurverhogingen gewijzigd in vrije sector

In het verleden was alleen de inflatie bepalend voor het percentage waarmee verhuurders de huur van een woning mochten verhogen. Juist de inflatie zat stevig in de lift en kwam vorig jaar uit rond de 10 procent. Om extreme huurverhogingen te voorkomen kwam er een extra regel bij. Is de stijging van de gemiddelde lonen over een bepaalde periode lager dan de inflatie, dan is de loonstijging leidend bij het vaststellen van de maximale huur. Hierdoor is de maximaal toegestane huurverhoging dit jaar 4,1 procent in de vrije sector.


Voor 2024 ligt een kabinetsplan klaar om alleen het stijgen van de lonen te koppelen aan de maximale huurverhoging. De inflatie speelt in dat geval geen rol meer. In het wetsvoorstel is ook opgenomen dat verhuurders de huur niet onredelijk mogen verhogen bij verbeteringen aan de woning.




4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page