top of page
  • SevenEight

Overzicht steunmaatregelen voor kleine (ZZP’ers) en grote bedrijven


De coronacrisis raakt niet alleen de gezondheidszorg, maar ook het bedrijfsleven. Misschien merk jij als zelfstandige ook dat opdrachtgevers op de rem trappen. Het kabinet heeft een uitzonderlijk steunpakket voor ondernemers opgetuigd. Zo kan je een beroep doen op regelingen als de NOW, de Tozo en de GO. Raak je de weg kwijt in deze brei van afkortingen? Onderstaand helpen we je op weg.


1. Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) Met de NOW-maatregel kunnen ondernemers hun personeel toch doorbetalen tijdens de huidige financieel tegenslag. Het is de tijdelijke vervanger van de werktijdverkorting. Ondernemers met een verwacht omzetverlies van 20 procent kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten voor drie maanden aanvragen. Dit kan tot maximaal 90% van de loonsom. Het UWV zal van deze tegemoetkoming 80% voorschieten. 

Na de crisis wordt gekeken naar het werkelijk geleden verlies. Zo krijg je een aanvulling als je omzetverlies hoger is dan doorgegeven. Heb je minder verlies geleden, dan moet je het overschot terugbetalen. Verdere voorwaarden van deze maatregel lees je op Rijksoverheid.nl.


2. Extra Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers (Tozo) Tozo is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Zelfstandigen kunnen met deze voorziening hun bedrijf langer voortzetten in deze financieel zware tijd. De tijdelijke aanvulling is eerder aan te vragen dan reguliere bijstand. Dit biedt Tozo: 

  • Inkomensondersteuning tot het sociaal minimum voor maximaal drie maanden. Deze ondersteuning hoeft niet terugbetaald te worden. 

  • Mogelijkheid om een lening aan te vragen voor bedrijfskapitaal. Er kan maximaal €10.617 worden geleend per ondernemer. Dit bedrag moet wel terugbetaald worden. Al wordt het rentepercentage lager dan in de Bbz gehanteerde 8 procent. 

Lees meer over de Tozo op Rijksoverheid.nl.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page