top of page
  • SevenEight

NHG rekent soepeler bij terugval winst door crisisVoor ondernemers kan het soms lastig zijn een hypotheek te krijgen. Zeker in de huidige coronacrisis kan een tijdelijke omzetdaling flinke gevolgen hebben voor de maximale hypotheek. Veel geldverstrekkers kijken naar het gemiddelde financiële plaatje over drie jaar. Een omzetdip kan dan ook lang effect hebben. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) past om die reden haar rekenmethode aan, in samenspraak met de overheid, hypotheekverstrekkers en deskundigen.


Hypotheekverstrekkers toetsen het inkomen van een ondernemer aan de hand van de fiscale winst van de laatste drie jaar. Des te hoger het inkomen des te hoger de maximale hypotheek mag zijn. Als er in die periode een dip is geweest, heeft dit dus voor langere tijd invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. NHG wil voorkomen dat de toegang tot de woningmarkt voor ondernemers wordt bemoeilijkt als ze financieel getroffen zijn door de coronacrisis.

Coronacrisis kan grote gevolgen hebben Door de lockdown hebben veel zaken hun deuren tijdelijk moeten sluiten, met vaak grote terugval in inkomsten. De oorzaak van de winstdaling ligt in deze situatie niet bij de ondernemer of het bedrijf. Met volgend vereenvoudigd voorbeeld wordt door NHG geschetst welke impact de lockdown kan hebben voor een ondernemer:

Een kapster verdient al jaren gemiddeld €5.000 per maand. Door de coronacrisis moest de kapster haar zaak sluiten met als gevolg drie maanden geen inkomen. In normale tijden had zij €60.000 per jaar verdiend (€5.000 x 12 maanden). Nu is dat maar €45.000 (5.000x 9 maanden).


Lees het volledige artikel op Wegwijs.nl

7 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page