top of page
  • SevenEight

Nibud adviseert meer hypotheekruimte, ondanks inflatie


Tegen alle verwachtingen in kunnen veel mensen volgend jaar mogelijk net iets meer lenen voor de koop van een woning. Dit blijkt uit het advies van het Nibud, dat jaarlijks adviseert over het financieringslastpercentage. Er zijn wel twee kanttekeningen bij de licht verruimde leennormen die worden voorgesteld.


Aan de hand van het financieringslastpercentage wordt bepaald welk deel van jouw inkomen je maximaal mag besteden aan hypotheeklasten. Uitgangspunt hierbij is je inkomen, vermindert met andere kosten voor levensonderhoud. Geldverstrekkers houden deze norm aan bij het berekenen van een verantwoorde maximale hypotheeksom.


Ruimere hypotheekruimte ondanks inflatie

De kosten voor levensonderhoud zijn door de hoge inflatie flink gestegen. Het zou dan ook logisch zijn wanneer het financieringslastpercentage dit jaar lager zou liggen. Het kabinet heeft echter een stevig pakket in de planning ter ondersteuning van de koopkracht in 2023. Hierdoor valt de verkrapping van het financieringslastpercentage mee. Goed nieuws als je van plan bent om volgend jaar een huis te kopen.
0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page