top of page
  • SevenEight

Minder overboden op woningen. Voorbode of schijnbeweging?


Voor het eerst sinds lange tijd wordt er gemiddeld minder overboden op een woning dan in een voorgaand kwartaal. Alhoewel het om een minimale daling gaat, kan het de voorbode zijn van een verdere afkoeling.


Waar begin 2020 gemiddeld nog maar 1,01 procent boven de vraagprijs werd geboden, was dat in het laatste kwartaal van 2021 opgelopen naar 9,39 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar is het percentage licht gedaald (- 0,16). Dit blijkt uit onderzoek van dataspecialist Matrixian Group.Een daling van 0,16 procent is niet veel. Toch is het aannemelijk dat er ook in de komende maanden minder wordt overboden bij de aankoop van een woning. De hypotheekrente is fors opgelopen en huishoudens zien de kosten voor onder andere energie toenemen. Daar komt de angst voor een recessie nog bij. Door deze combinatie daalde het consumentenvertrouwen tot het laagste punt in de maand april ooit.


Woningen sneller van de markt

Zelfs bij een lichte afkoeling moet je als koper nog steeds snel handelen. Gemiddeld staat een woning slechts 30 dagen te koop. Dit is een afname van 33 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021. Wil jij nieuwe woning kopen? Zorg dat je vooraf goed weet wat je maximaal kunt lenen. Zo kun je sneller toeslaan. Onze hypotheekadviseurs helpen je hier graag bij.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page