top of page
  • SevenEight

Minder hypotheken met NHG afgesloten. Ook als het wel kon


Het aantal afgesloten hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie is fors gedaald. Deze daling is deels toe te schrijven aan de sterk gestegen woningprijzen. Opvallend is dat er ook minder voor NGH is gekozen wanneer dat wel mogelijk was. Een zorgelijke ontwikkeling, zo stelt de organisatie achter de garantie.


In het derde kwartaal van 2021 zijn er in totaal 30.000 hypotheken met NHG afgesloten. Dit zijn er 18.2000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral kopers waren minder enthousiast over NHG. Een kleinere groep, huiseigenaren die hun woning hebben verbouwd, maakte wel vaker de keus voor NHG.


Grens NHG-hypotheek onder woningprijs Dit jaar ligt de grens voor een NHG-hypotheek op €325.000. De kosten voor de aankoop van een woning mogen niet hoger liggen dan dit maximum. Volgend jaar wordt de limiet verhoogd naar €355.000. Wanneer je energiebesparende maatregelen meefinanciert, mogen de totale kosten dan € 376.300 bedragen.


Dat er minder NHG-hypotheken afgesloten worden is op zich goed te verklaren. Het aantal woningverkopen ligt lager door het krappe aanbod. Daarnaast is de gemiddelde woning te duur om met NHG te financieren. Makelaarsvereniging NVM rapporteerde over het derde kwartaal van dit jaar een gemiddelde prijs van € 419.000. Door de hoge woningwaardes zal ook volgend jaar een groot deel van de kopers niet in aanmerking komen voor NHG.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page