top of page
  • SevenEight

Meer affectieschade uitgekeerd. Wat is het en voor wie?


Sinds 2019 is in Nederland de wet affectieschade van kracht. Deze wet draait om een vergoeding bij blijvend letsel of overlijden, veroorzaakt door iemand anders. In 2020 hebben verzekeraars circa tien miljoen euro aan affectieschade uitgekeerd. Dit is vier miljoen meer dan in het jaar ervoor.


Het toegenomen bedrag aan uitgekeerde affectieschade komt doordat er meer mensen recht op hadden. Er was vaker sprake van meerdere naasten die recht hadden op een vergoeding, bijvoorbeeld een echtgenoot en meerdere kinderen. Door deze ontwikkeling keerden verzekeraars gemiddeld 24.000 euro uit per schadelast, fors meer dan de 14.000 in 2019.


Affectieschade: wie heeft er recht op een vergoeding?

Belangrijk is dat affectieschade los staat van de persoon die het lijdend voorwerp is van de schade. In principe komen alleen de partner van het slachtoffer, zijn kinderen en ouders, of zij die een vergelijkbare relatie hebben met het slachtoffer, in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade. Het kan ook iets breder van toepassing zijn, in de vorm van een andere persoon die in vergelijkbare nauwe persoonlijke relatie tot het slachtoffer staat. Denk aan een broer die ook samenwoont met de gedupeerde. Recht op vergoeding kan (deels) vervallen als het slachtoffer zelf schuld heeft aan de ontstane situatie.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page