top of page
  • SevenEight

Licht briesje op woningmarkt voorbode voor verdere afkoeling?


Gemiddeld werd een woning in het eerste kwartaal van dit jaar voor 428.000 euro verkocht, zo rapporteert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hiermee is de woningprijs op jaarbasis 13,7 procent gestegen. Een forste stijging. Toch is er sprake van een lichte afkoeling als we kijken naar de voorgaande kwartalen. Het begin van een kentering?


Voordat we verder inzoomen op de marktsituatie eerst enkele belangrijke punten uit het NVM-verslag:


  • Er werden bijna 29.000 woningen verkocht door NVM-makelaars, bijna 19% minder dan vorig jaar. Het zijn er 18% minder dan in het laatste kwartaal van 2021.

  • 79% van alle woningen werd verkocht voor een prijs hoger dan de vraagprijs.

  • Het koopwoningaanbod in Nederland ligt in vergelijking met een jaar geleden ruim 4% lager, maar in vergelijking met een kwartaal eerder juist 10% hoger. In totaal staan er aan het eind van het 1e kwartaal 2022 ruim 17.100 woningen te koop.

  • In het vierde kwartaal van 2021 zijn slechts 6.450 nieuwbouwwoningen en bouwkavels nieuw op de markt gekomen, een daling van 7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.


Licht briesje op de woningmarkt

Het lijkt vreemd dat er met een gemiddelde prijsstijging van 13,7 procent sprake is van een lichte afkoeling op de woningmarkt. Deze stijging is echter minder heftig dan de 20+ procent stijging in de voorgaande kwartalen. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2021 daalde de gemiddelde verkoopprijs met 2,1 procent. Daarnaast is het aanbod beschikbare koopwoningen licht gestegen in de afgelopen maanden. Dat hebben we lang niet gezien. Overigens is dit aantal nog steeds historisch laag, met circa 17.100 aangeboden woningen in heel Nederland.
5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page