top of page
  • SevenEight

Laatste wens niet altijd mogelijk door hoge uitvaartkosten


Al jaren is er een verschil tussen de kosten van begraven en cremeren. Niet iedereen is zich bewust van het verschil in prijs. Dit zorgt ervoor dat de wensen van de overledene niet altijd nageleefd kunnen worden door nabestaanden, zo blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta. Heb jij specifieke wensen voor je uitvaart? Ga vroegtijdig na of die (financieel) uitvoerbaar zijn door de nabestaanden.


Gemiddeld betaal je voor een particulier graf €3.311. Voor een crematie met gebruik van de aula ben je gemiddeld €1.415 kwijt. Zonder huur van de aula moet je gemiddeld rekenen op €707. Een bijkomend verschil is dat je bij een graf te maken krijgt met onderhoud en periodieke kosten. Opvallend zijn de sterk uiteenlopende tarieven van gemeentelijke begraafplaatsen.


Grote gemeentelijke verschillen voor begraafplaatsen

Gemeenten kunnen zelf de prijs bepalen voor graven op een gemeentelijke begraafplaats. Ze bepalen ook de duur van de grafrechten (hoe de plaats gereserveerd blijft), begraafkosten en kosten voor grafonderhoud. Daarnaast bepalen ze ook de jaarlijkse indexering. Zo zijn de tarieven op de begraafplaats van Overbetuwe dit jaar met 46% gestegen. Terwijl de kosten in Groningen 5% daalden. Kanttekening is dat deze begraafplaats alsnog de duurste van Nederland is.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page