top of page
  • SevenEight

Jubelton onder vergrootglas. Eind fiscaal vriendelijke schenking in zicht?


Van uitkomst voor starters tot discutabele regeling. Zo vergaat het de jubelton. Door de regeling is het mogelijk om €100.000 fiscaal vriendelijk te schenken. Het geld moet wel gebruikt worden voor een eigen woning. In de praktijk zijn het vooral ouders die hun kinderen hiermee aan een woning helpen. Deze vorm van steun aan starters ligt onder een politiek vergrootglas. Moet je snel zijn voordat de jubelton verdwijnt?


In 2017 werd de jubelton nieuw leven ingeblazen. Een bedrag van €100.000 kan belastingvrij worden geschonken voor besteding van de eigen woning. Door inflatiecorrectie is de vrijstelling gestegen tot €105.302. Deze ton kan aan iedereen geschonken worden Wel gelden er enkele voorwaarden voor de belastingvrijstelling. Zo moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn of zijn of haar fiscaal partner moet tussen de 18 en 40 zijn. Verder moet de schenking op een van volgende manieren gebruikt worden:

  • Het aankopen, verbeteren of onderhouden van de woning

  • Het aflossen van de eigenwoningschuld

  • Het aflossen van een restschuld van een verkochte eigen woning

  • Het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming.

Nu schenken, later een huis kopen Doe je een schenking aan bijvoorbeeld je zoon of dochter, dan hoeft deze bijdrage voor de woning niet direct besteed te worden. Er geldt in 2021 een bestedingstermijn van drie jaar. Hierdoor heeft de ontvanger van de schenking maximaal drie jaar de tijd om een woning te vinden die van het geld gekocht wordt.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page