Elke volwassene die zorg krijgt vanuit de basiszorgverzekering krijgt te maken met het verplicht eigen risico. Het eigen risico is een vastgesteld bedrag (€385) dat je eerst zelf moet betalen voor de overige zorg vergoed wordt. Door de coronacrisis lopen sommige mensen het risico dat ze twee keer het eigen risico moeten betalen. Zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om hier een oplossing voor te vinden.
Ieder jaar wordt het eigen risico op nul gezet. Zodra een behandeltraject start, gaat de teller lopen. Behandelingen die in 2019 startte en binnen 120 dagen werden afgerond, gelden voor het eigen risico van 2019. Dit is ook het geval als de behandeling is gestart aan het einde van het jaar. Duurt de afronding langer dan die 120 dagen? Dan wordt ook het eigen risico van 2020 aangesproken.
Door corona blijven dossiers open De reguliere zorg komt inmiddels weer op gang. De in de afgelopen maanden opgebouwde achterstand is echter niet snel ingehaald. Veel behandeltrajecten zijn hierdoor niet binnen 120 dagen afgerond. Het nadeel hiervan is dat je het risico loopt jouw eigen risico dubbel te betalen. De NZa en Nederlandse zorgverzekeraars wijzen voor een tegemoetkoming naar de overheid. Het eigen risico wordt namelijk geregeld vanuit de overheid, zo is hun stelling.
Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl
Comments