top of page
  • SevenEight

Hypotheek overgesloten in 2021? Vergeet dit niet bij je belastingaangifte


Door de lage hypotheekrente was oversluiten booming vorig jaar. Heb jij ook je hypotheek overgesloten in 2021? Dan heb je ongetwijfeld kosten gemaakt voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Veel van deze kosten kun je als aftrekpost opvoeren bij de inkomstenbelasting. Aan het einde van de streep hoef je hierdoor minder belasting te betalen. Je moet de gegevens wel zelf aan je aangifte toevoegen.


Het oversluiten van je hypotheek gaat gepaard met de nodige kosten. Je moet bijvoorbeeld langs de notaris. Daarnaast is bijvoorbeeld het opnieuw taxeren van je woning nodig. Veel van dit soort kosten kun je invullen als aftrekpost. Heb je de kosten meegefinancierd in de woning? Dan kan je niet over de gehele hypotheek de rente aftrekken.


Belastingaangifte na oversluiten hypotheek

Niet alle kosten zijn aftrekbaar als je jouw hypotheek hebt overgesloten. Het gaat alleen om de kosten die je hebt gemaakt voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek én de boeterente. De volgende kosten kun je invullen bij de vragen over ‘Hypotheek en andere schulden’ onder het kopje ‘Financieringskosten’:


  • Taxatiekosten die noodzakelijk waren voor het krijgen van de hypotheek

  • Notariskosten voor de hypotheekakte

  • Bemiddelingskosten voor het inwinnen van advies over hypotheek of lening

  • Kosten voor NHG (bouwkundige keuring valt hier ook onder)


Los van het bovenstaande kan je ook de royementskosten opvoeren als aftrekpost. Dit kan bij de vraag ‘Heeft u naast de rente nog andere kosten’. Ook de eventuele boeterente mag je aftrekken, deze horen bij de vraag over de betaalde rente in 2021.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page