top of page
  • SevenEight

Hypotheek overgesloten? Dit krijg je terug bij de belastingaangifte


Vanaf 1 maart staat de belastingaangifte weer voor je klaar. Hoewel het formulier grotendeels is ingevuld, weet de Belastingdienst niet altijd alles. Jij moet de boel controleren en aanvullen met eventueel ontbrekende gegevens. Geen leuk karwei en soms knap ingewikkeld. Heb je jouw hypotheek overgesloten in het afgelopen jaar? We helpen je alvast op weg.


Aan het oversluiten van je hypotheek zijn kosten verbonden, zoals de kosten voor de notaris of taxatie. Sommige van deze kostenposten mag je aftrekken. Let op: je kunt ze alleen opgeven als ze niet zijn meegefinancierd in je hypotheek.


Oversluiten hypotheek: aftrekbare kosten belastingaangifte

Bij de belastingaangifte kun je bij de vragen over “Hypotheek en andere schulden” onder het kopje “Financieringskosten” de volgende eenmalige kosten invullen:


  • Taxatiekosten die noodzakelijk waren voor het krijgen van de hypotheek

  • Notariskosten voor de hypotheek inclusief BTW

  • Bemiddelingskosten voor het inwinnen van advies over hypotheek of lening

  • Kosten voor NHG (bouwkundige keuring valt hier ook onder)

  • Royementskosten, de kosten die je maakt voor het wijzigen van de hypotheek in het Kadaster. Deze kosten vul je in bij “Andere kosten”.


Boeterente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar Bij de vraag “Betaalde rente in 2019” mag je ook de boeterente (het deel dat aftrekbaar is) optellen bij de betaalde rente. Je kan de gehele boeterente aftrekken als deze niet is meegefinancierd in de nieuwe hypotheek. Heb je de kosten wel meegefinancierd? Dan mag je de rente over het extra hypotheekbedrag niet meerekenen.


Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page