top of page
  • SevenEight

Tijdelijk twee woningen gehad? Dubbele hypotheekrenteaftrek mogelijk


Hypotheekrente aftrekken mag bij de belastingaangifte alleen voor de woning die je zelf als hoofdverblijf gebruikt. De zogenoemde verkoopregeling is een uitzondering op de regel. Deze regeling geldt wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, terwijl de oude nog te koop staat. In die situatie mag je voor beide woningen hypotheekrente aftrekken. Let wel goed op de regels die Belastingdienst hierbij stelt.


Naast de hypotheekrenteaftrek zelf heeft het bezit van twee woningen ook gevolgen voor het eigenwoningforfait. Heb je in het jaar van je verhuizing tijdelijk twee woningen gehad? In dat geval dien je het eigenwoningforfait, van de periode dat je in de oude woning hebt gewoond, op te tellen bij de tijd die je in het nieuwe huis woonde.


Hypotheekrenteaftrek als je vorige huis nog te koop staat

Heb je een verhuizing achter de rug en staat je oude woning nog te koop? Onder voorwaarden kun je gebruik maken van de verkoopregeling. Je kunt dan ook de hypotheekrente aftrekken van de woning die leeg staat. Dit is toegestaan tot uiterlijk drie jaar later. Voor de verkoopregeling gelden de volgende hoofdvoorwaarden:


  • De woning is nog in de verkoop

  • De woning staat leeg en is niet bewoond

  • De woning was in het jaar van verhuizing of in één van de drie voorgaande jaren het hoofdverblijf.

Is de woning na drie jaar nog niet verkocht? De woning en hypotheekschuld vallen vanaf dat moment in box 3, waarbij de woningwaarde meetelt voor de vermogensrendementsheffing.


6 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page