top of page
  • SevenEight

Middelingsregeling verdwijnt, maak er nu nog gebruik vanMet een sterk wisselend jaarinkomen betaal je over het algemeen meer belasting dan wanneer je inkomen gelijk blijft. Met de middelingsregeling kun je dit effect beperken. De regeling is intussen wel afgeschaft, maar voor de jaren 2022, 2023 en 2024 kun je er nog gebruik van maken. Hoe werkt de middelingsregeling precies?


Met een sterk wisselend inkomen betaal je meer aan belasting over losse jaarinkomens dan wanneer je het gemiddelde neemt van diezelfde jaarinkomens. Je betaalt namelijk minder belasting als je inkomen lager is. Met de middelingsregeling komt de overheid mensen met een sterk wisselend jaarinkomen tegemoet. Vaak is dit het geval bij ondernemers maar het kan ook gelden voor mensen die minder zijn gaan werken, een jaar werkloos zijn geweest of juist ineens veel meer zijn gaan verdienen.


Hoe werkt de middelingsregeling?

Met de middelingsregeling wordt naar het gemiddelde van drie opeenvolgende jaarinkomens gekeken. Verdiende jij achtereenvolgens € 40.000, € 60.000 en € 80.000 per jaar? Dan wordt het gemiddelde genomen van die drie jaren (€ 60.000) als uitgangspunt voor de belasting. Vervolgens wordt naar het verschil gekeken tussen de betaalde belastingen. Het verschil boven de drempel van € 545 krijg je terug van de belastingdienst. Hieronder vind je een sterk versimpeld voorbeeld terug:Bron: berekenhet.nl


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page