top of page
  • SevenEight

Huurprijs woning nauwelijks omhoog. Wat is maximaal toegestaan?


Elk jaar op 1 juli worden de huurprijzen van huurwoning in de sociale sector aangepast. De meeste verhuurders in de vrije sector volgen dit voorbeeld met een verhoging van de huur. Dit jaar zijn de huurprijzen gemiddeld met slechts 0,8 procent omhoog gegaan. De kleinste verhoging sinds 1960, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit heeft alles te maken met de beperkingen die overheid aan verhuurders heeft opgelegd.


De coronacrisis maakt veel mensen financieel kwetsbaarder. Om huurders te beschermen, heeft de overheid maatregelen genomen. Deze moeten voorkomen dat huurders de huur niet meer kunnen betalen en uit hun woning worden gezet. Voor het eerst geldt ook nu in de vrije huursector een beperking. Maximale huurverhoging beperkt in vrije sector In de vrije huursector geldt normaal gesproken alleen standaard huurdersbescherming. Verder is het aan de verhuurder om de voorwaarden te bepalen. Sinds mei dit jaar is er een tijdelijke beperking bijgekomen. Tot 1 mei 2024 is de maximaal toegestane huurverhoging gemaximeerd. De verhoging mag maximaal de inflatie + 1% zijn. In 2021 is de inflatie vastgesteld op 1,4 procent. Oftewel, huren mogen niet sterker dan 2,4 procent stijgen.


Huur bevroren in sociale sector

De sociale huursector is gereguleerd door de overheid. Zo geldt een maximale huurgrens (€752,33), mag je inkomen niet te hoog zijn en zit er een maximum aan de jaarlijkse huurverhoging. De toegestane huurverhoging is daarnaast afhankelijk van je inkomen. Wie een inkomen heeft onder de inkomensgrens, krijgt een lager verhogingspercentage. De inkomensgrens wordt, net als de maximale huurgrens, jaarlijks opnieuw bepaald. Dit jaar zijn de huren in de sociale sector echter bevroren. Er geldt dus geen huurverhoging tot 30 juli 2022.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page