top of page
  • SevenEight

Huizenprijs gedaald, aanbod neemt toe met 22 procent


De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 425.000 euro. Dit is 5,8 procent minder dan een kwartaal eerder. Ondanks de daling is nog steeds 64% van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht.


De afkoeling op de woningmarkt is een feit. De gedaalde gemiddelde verkoopprijs is de grootste die de NVM ooit op kwartaalbasis heeft geregistreerd. Naast de prijs wordt de afkoeling ook zichtbaar in de volgende ontwikkelingen:


  • Het aanbod is flink toegenomen. In het derde kwartaal ging het om een stijging van 22 procent naar ruim 30.000 woningen.

  • Woningen staan gemiddeld iets langer te koop, al gaat het om een beperkte toename van vier dagen.

  • In 2021 werd een te koop staande woning gemiddeld bijna 10 keer bezichtigd. Dit jaar ging het in juli om 5 bezichtigingen per woning.

  • Het verschil tussen de uiteindelijke vraag- en verkoopprijs is afgenomen. Kopers hoefden minder fors te overbieden bij het kopen van een woning.


Prijsdaling in alle regio’s

De prijsdaling is in vrijwel het hele land te zien, op een enkele regio in het noorden van Nederland na. Rond Amsterdam is de prijsdaling het grootst. In de regio’s IJmond, Haarlem en Groot-Amsterdam dalen de prijzen met 8 tot 9%. Ook in de regio’s Utrecht en in de omgeving van Den Haag is de prijsdaling groter dan 6%.3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page