top of page
  • SevenEight

Gestolen auto’s als losse onderdelen teruggevonden


De kans dat je auto op een ochtend niet meer op de parkeerplaats staat wordt kleiner, zo blijkt uit gegevens van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Vorig jaar daalde het aantal gestolen personenauto’s met 9,5 procent ten opzichte van 2019. De twijfelachtige eer van meest gestolen voertuig blijft in handen van Volkswagen. De solo opererende dief heeft plaatsgemaakt voor professionele bendes die gericht hun slag slaan.


Auto’s tot 3 jaar worden vaak voorzien van een ander nummerbord en verdwijnen in Nederland of worden verscheept naar andere Europese landen en Afrika. Bezitters van relatief nieuwe Toyota’s kunnen rekenen op veel belangstelling uit de Afrikaanse landen Ivoorkust, Ghana en Nigeria. In Oost-Europese landen is meer vraag naar Landrovers en Mazda’s.


Auto’s stelen voor de onderdelen Voertuigen van 4 jaar en ouder worden vooral gestolen voor onderdelen. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en politie hebben sinds 2018 meer dan 3.500 gestolen voertuigen als losse onderdelen teruggevonden bij schimmige bedrijven. Dat zijn niet altijd ondernemingen die er vanaf de buitenkant uitzien als een garage. Denk ook aan bijvoorbeeld loodsen waar naast de demontage van de auto’s ook hennep en cash wordt gevonden.


De kans is dus relatief groot dat jouw oudere auto uit elkaar wordt gehaald voor de reparatie van een andere. Per 1-1-2021 moeten autohandelaren ingekochte onderdelen registreren in het Digitaal Opkopers Register. Dit moet het gebruik van gestolen auto’s tegengaan.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page