top of page
  • SevenEight

Extra aflossen hypotheek: wanneer kan het boetevrij?Bij de meeste geldverstrekkers kun je een deel van je hypotheek aflossen zonder dat je daar een boete voor krijgt. Een nuttige besteding van je spaargeld en positief voor je maandlasten. Het bedrag dat je boetevrij kunt aflossen verschilt per geldverstrekker. Check goed hoe het zit bij jouw hypotheek.


Met een annuïtaire en lineaire hypotheek los je maandelijks standaard een deel van je hypotheek af. Extra aflossen is vaak maar beperkt mogelijk. Door af te lossen neemt je hypotheekschuld af, waardoor je minder rente betaalt. Deze rentebetaling loopt de bank mis, als er extra wordt afgelost. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je jaarlijks 10% van de oorspronkelijke leensom zonder gevolgen aflossen. Bij een enkeling is dit 20%. Los je meer af per jaar, dan ben je de geldverstrekker een vergoeding schuldig.


Wanneer mag je wel boetevrij je hypotheek aflossen?

Bij de meeste geldverstrekkers kun je onder bepaalde omstandigheden toch boven het gestelde limiet boetevrij aflossen. In de hypotheekvoorwaarden lees je in welke situaties een uitzondering gemaakt wordt. Voorbeelden hiervan zijn:


  • Bij (executie)verkoop van je woning

  • Wanneer een van de eigenaren overlijdt en wanneer de overlijdensrisicoverzekering uitkeert

  • Als je huis verloren gaat door brand of andere calamiteit

  • Aan het einde van de rentevaste periode

  • Als de dagrente hoger is dan je contractrente. Dit is het geval als jouw rente nu bijvoorbeeld 2,2% is, terwijl de huidige marktrente 3% bedraagt.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page