top of page
  • SevenEight

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten


Kun je het ideale huis maar niet vinden? Of vis je steeds achter het net in deze woningmarkt? Het kopen van een nieuwbouwhuis kan een goed alternatief zijn. De prijs staat vast en de nieuwbouwwoningen worden per loting verdeeld. Verdiep je wel in de verschillen en aandachtspunten. Zo zit de hypotheek bij nieuwbouw iets anders in elkaar.


Nieuwbouwwoning vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dit betekent dat je een aantal kosten niet hoeft te betalen die bij bestaande bouw wel voor eigen rekening zijn. Het gaat specifiek om de notariskosten en de overdrachtsbelasting.


Hypotheek nieuwbouwwoning afwijkend

Bij nieuwbouw gebruik je de hypotheek om de bouw van de woning te bekostigen. Dit gebeurt vanuit een bouwdepot. De geldverstrekker stort het hypotheekbedrag, met aftrek van de aankoopkosten van de grond, op een soort spaarrekening. Hieruit kun jij vervolgens de aannemer betalen voor de kosten die hij maakt bij de bouw van de woning. Over het bouwdepot ontvang je rente.


Wanneer de aannemer met de bouw begonnen is voordat jij de woning hebt gekocht, krijg je te maken met bouwrente. Omdat de aannemer al een investering heeft gedaan, mag hij hierover een rentevergoeding vragen.


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page