top of page
  • SevenEight

De risico’s van bieden boven de vraagprijs


Overbieden op een woning is nog steeds meer regel dan uitzondering. Uit de laatste kwartaalrapportage van de NVM blijkt dat 79% van de woningen boven de vraagprijs is verkocht. Soms kan je niet anders als je andere kopers wilt aftroeven. Laat je zelf echter niet gek maken. Overbieden is niet zonder risico, zeker nu de rente stijgt. Zorg dat je vooraf weet hoe ver je verantwoord kunt gaan in een biedingenstrijd.


Op dit moment worden veel woningen voor een relatief scherpe prijs aangeboden, om zo overbieden uit te lokken. Logisch dus dat veel woningen boven de vraagprijs wordt verkocht. Biedingen onder de vraagprijs worden soms zelfs niet in behandeling genomen. Dat gebeurt vooral bij woningen die met een bieden-vanaf-prijs worden aangeboden.


Woningwaarde is leidend bij krijgen van hypotheek

Sinds 2018 mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Voordat je een hypotheek kunt afsluiten, wordt de waarde van de woning door een taxateur bepaald. De getaxeerde waarde is meteen ook het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor de woning, met 6 procent extra als je duurzame maatregelen doorvoert. Uiteraard moet ook je inkomen toereikend zijn om zoveel te kunnen lenen.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page