Covid heeft nog steeds invloed op ons vakantiegedrag. Op reis per camper is een goed alternatief voor verre vakanties per vliegtuig. Bovendien heb je jouw eigen privé sanitair voorhanden. Dreigt code oranje of rood in een land, dan verkas je naar een andere omgeving. Vergeet echter de verzekering niet voor je met de camper op pad gaat.
De verkoop van nieuwe campers is in 2021 gestegen naar een record van 3.097 exemplaren. Dat is 28,3 procent meer dan het voorgaande jaar, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Ook tweedehands campers waren niet aan te slepen, met een recordverkoop van ruim 17.000 camper occasions. De caravan, het doorgaans goedkopere alternatief, was ook populair. Daar werden er ruim 8.000 nieuw van verkocht en wisselden ruim 52.609 tweedehands caravans van eigenaar.
Camper verzekeren is verplicht Als je met de camper er op uit trekt, moet je in elk geval een WA-verzekering hebben. Een camper valt namelijk onder de categorie motorrijtuigen. De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) stelt een verzekering verplicht. Net als bij een WA-verzekering voor je auto kun je bij een camper kiezen tussen drie verschillende dekkingen:
WA-verzekering waarbij alleen schade is gedekt die je toebrengt aan anderen
De WA+ (beperkt casco) waarbij schade aan andere en aan je eigen camper is gedekt. Denk bijvoorbeeld aan schade bij brand, diefstal of natuurgeweld.
Allrisk waarbij je voor de meeste schades gedekt bent. Denk naast het bovenstaande ook bijvoorbeeld aan schade aan de inventaris en aanrijdingsschade als jij verantwoordelijk bent.
De hoogte van de premie tussen een WA en allrisk dekking verschillen fors. Doorgaans wordt alleen voor Allrisk gekozen als de camper vrij nieuw is. Heb je goedkope tweedehands model op de kop getikt? Dan ligt WA+ of alleen WA meer voor de hand.
コメント