top of page
  • SevenEight

Bijleenregeling voor maximaal voordeel hypotheekrenteaftrek


Heb jij jouw woning verkocht? De kans is groot dat je er meer voor hebt gekregen dan je hypotheekschuld. Gebruik je deze overwaarde voor het financieren van een volgend huis, dan profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Dit heeft alles te maken met de bijleenregeling. Dat zit zo …


Overwaarde is het verschil tussen het verkoopbedrag en het hypotheekbedrag dat je de bank schuldig was. De fiscus noemt dit ook wel het eigenwoningreserve. De bijleenregeling stimuleert het gebruik van de overwaarde bij de aankoop van een nieuwe woning. Gebruik je het reserve niet, dan krijg je over het deel dat je bij leent geen hypotheekrenteaftrek. Daar komt dus meteen de naam van de regeling vandaan.


Voorbeeld bijleenregeling hypotheek

De kosten die je maakt voor het verkopen van de woning (verkoopmakelaar) mag je in minderingen brengen op de overwaarde. Hetzelfde geldt voor het kostenplaatje bij de aankoop van je nieuwe huis.


Voorbeeldberekening

Josefien heeft haar woning verkocht en heeft een overwaarde van € 40.000. Ze koopt vervolgens een woning van € 415.000, inclusief aankoopkosten. Om maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek moet ze een hypotheek afsluiten van € 375.000.
1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page