top of page
  • SevenEight

Betaal jij nog te veel voor je overlijdensrisicoverzekering?


Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verzeker je de financiële risico’s als jij of je partner komt te overlijden. Je beperkt hiermee het risico dat nabestaanden in financiële problemen komen. De gemiddelde premie van de overlijdensrisicoverzekering is in de afgelopen jaren fors gedaald. Ook vorig jaar zette de daling door. Heb jij een ORV, bijvoorbeeld aan je hypotheek gekoppeld, maar nog nooit nagevraagd of het goedkoper kan? Dat kan je op termijn duizenden euro’s kosten.


De laatste prijsanalyse van MoneyView over de ORV stamt uit 2017. Sinds begin 2018 is de verzekering niet verplicht meer bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Hoogste tijd voor een nieuwe analyse. In 2020 is de gemiddelde ORV-premie 5% gedaald ten opzichte van 2019. Kijken we verder terug, dan loopt het verschil hard op. 20 jaar geleden lag de premie namelijk maar liefst 61% hoger. Dit is het verloop over de laatste 19 jaar:

Hogere verzekerde bedragen door stijgende huizenprijs In vergelijking met 2017 werden in 2020 meer ORV’s afgesloten tegen hogere verzekerde bedragen. Bij verzekerde bedragen vanaf €275.000 is het aantal zelfs verdubbeld. Verzekeringen met een verzekerd bedrag vanaf €175.000 werden licht meer afgesloten. Een beperkte dekking was minder in trek.


De afschaffing van de verplichte overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek met NHG en de stijging van de huizenprijzen worden genoemd als oorzaak van de hoge verzekerde bedragen. Veel ORV’s worden veelal afgesloten in combinatie met een hypotheek, zodat nabestaanden eerder in de woning kunnen blijven als één van de bewoners komt te overlijden.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page