Alles wordt alleen maar duurder? Het kan gelukkig ook anders. Bijvoorbeeld door te besparen op je hypotheeklasten. Vaak denken mensen dan direct aan het oversluiten van de hypotheek. Dat is niet de enige optie. Mogelijk kan je eenvoudig een lagere hypotheek krijgen omdat de waarde van je woning is gestegen of wanneer je hebt afgelost. Dat heeft alles te maken met de risicoklasse van jouw hypotheek.
Geldverstrekkers lopen een bepaald risico wanneer ze geld uitlenen voor de koop van een woning. Het is namelijk niet 100 procent zeker dat het geleende bedrag in de toekomst terug betaald kan worden. Zelfs met een woning als onderpand blijft het een risico. Dit is zeker het geval als de lening voor de woning even hoog of hoger is als waarde van de woning zelf.
Risicoklassen en risico-opslag uitgelegd
Bij het bepalen van de hypotheekrente kijken geldverstrekkers onder andere naar de verhouding van de hypotheek en de woning waarde. Deze verhouding wordt ook wel Loan-to-Value (LTV) genoemd. Des te hoger de lening in verhouding tot de woningwaarde, des te hoger en risico voor de bank. In dat geval wordt er een risico-opslag gerekend, ofwel een rente-opslag. Dit is een bepaald rentepercentage dat je extra moet betalen voor je lening.
Veel geldverstrekkers hanteren verschillende klassen die horen bij een bepaalde LTV. Vervolgens bepalen ze per klasse hoe hoog de rente-opslag is. De verdeling van de risicoklassen en de opslag mogen geldverstrekkers zelf bepalen. Zo hebben sommige maar vier klassen, terwijl andere er wel zeven hanteren.
Comments