top of page
  • SevenEight

Beperk je risico’s en pak onderverzekering aanHeb je net als veel andere huiseigenaren in de afgelopen tijd je woning verbouwd? Of zijn al je oude meubels verruild voor splinternieuwe? Geef deze veranderingen door aan je verzekeraar, anders loop je het risico op onderverzekering. Onderverzekering kan zich ook voordoen op het gebied van inkomen. Hierbij zijn de gevolgen van onderverzekering vaak nog groter. Maar wat doe je eraan?


Bij onderverzekering is de verzekerde waarde lager dan de werkelijke waarde. Met andere woorden, voor iedere euro die je verzekerd hebt is een deel niet verzekerd. Bij schade krijg je alleen het deel uitgekeerd dat wel verzekerd was.


Voorbeeld onderverzekering

Stel je hebt jaren geleden je inboedelverzekering afgesloten met een verzekerd bedrag van €25.000. Intussen is je inboedel €30.000 waard. Dat betekent dat voor iedere euro nu maar 83,3% is verzekerd (€25.000/€30.000 x 100). Heb je na een kleine brand een schade van €10.000 euro? Dan krijg je €8.330 uitgekeerd, €1.670 is voor eigen rekening.


Bij een groter verschil tussen het verzekerde bedrag en de werkelijke waarde neemt ook het risico toe. In bovenstaand voorbeeld is de impact minder dan wanneer de inboedelwaarde was gestegen naar €50.000. In dat geval had je €5.000 zelf moeten toeleggen voor herstel.


Check periodiek de waarde van je inboedel

Inboedel zijn alle verplaatsbare zaken in (en vaak ook rondom) je woning. Hieraan verandert vaak veel. Je koopt een nieuwe tv, een dure koffiemachine of luxe meubels. Check geregeld of de waarde van je inboedel nog overeenkomt met het verzekerde bedrag. Ben je toch bezig met een check? Kijk ook even of de spullen in de garage of schuur meeverzekerd zijn. Daar bevinden zich vaak ook dure spullen zoals gereedschap of je (elektrische) fiets.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page