top of page
  • SevenEight

Basis voor hypotheekrente schiet verder omhoog


In de laatste dagen is de rente op Nederlandse staatsobligaties fors gestegen. Hiermee zet de trend door die werd ingezet na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. In de slipstream van deze rentes stijgt ook de hypotheekrente. Daarbij gaat het vooral om hypotheken met een rentevaste termijn van 10 jaar en langer. Het oversluiten van hypotheken blijft populair nu de rente stijgt.


Het regende in de afgelopen weken stijgingen van de hypotheekrente. Voor de richting van de hypotheekrente kijken we naar de rente op Nederlandse staatsobligaties. Kort gesteld zijn dit leningen aan de Nederlandse overheid, waar investeerders rente over ontvangen. Hypotheekbanken houden vaak deze rente aan als uitgangspunt bij het bepalen van hun eigen hypotheekrente. Bovenop de rente op staatsobligaties rekenen geldverstrekkers een risico-opslag wanneer ze aan jou geld uitlenen voor de koop van een woning.


Stijging hypotheekrente

Onderstaand zie je de beweging van de rente in het afgelopen half jaar. Duidelijk is dat al vanaf begin januari een stijgende lijn is ingezet. In het verlengde van de rente op de staatsobligaties ging ook de gemiddelde hypotheekrente voor hypotheken met een rentevaste termijn van tien jaar en langer omhoog. Sinds oktober is er zelfs sprake van een verdubbeling van de 10-jarige hypotheekrente.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page