top of page
  • SevenEight

Afschaffen jubelton en andere plannen van het nieuwe kabinet


Na een langdurig en stroef proces is Rutte 4 dan eindelijk een feit, met grootse plannen voor de woningmarkt. Zoals verwacht wordt de jubelton afgeschaft. Verder wil het kabinet de woningmarkt voor meer mensen toegankelijk maken. We zetten de plannen voor je op een rij. Kanttekening is dat de Eerste en Tweede Kamer nog wel akkoord moeten geven.


Afschaffing jubelton Al langer ligt de jubelton onder een vergrootglas. Nu kan er ruim een ton belastingvrij geschonken worden voor de aankoop van een woning. Deze regeling was bedoeld om starters een betere kans te geven op de woningmarkt. De fiscale maatregel heeft ook negatieve effecten. Zo is de kritiek dat woningprijzen van starterswoningen er verder door stijgen. Dit vergroot de kloof tussen vermogende en minder vermogende starters. Pas vanaf 1 januari 2024 wordt de jubelton afgeschaft.


Studielening en hypotheek: actuele schuld gaat tellen Als je een studieschuld hebt, kijken geldverstrekkers bij de aanvraag van een hypotheek naar de oorspronkelijke studieschuld. Niet wat daar nog van over is. Stel je hebt ooit €25.000 voor je studie geleend, maar je hebt al 20.000 afgelost, dan kijkt de geldverstrekker dus niet naar de resterende €5.000 maar naar het aanvankelijke bedrag. Als het aan het nieuwe kabinet ligt, komt daar verandering in. Bij hypotheekaanvragen wordt er in de toekomst gekeken naar de actuele hoogte van de studielening.
4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page