top of page
  • SevenEight

Aflossingsvrij blijft de meest voorkomende hypotheekvorm


Een lange rentevaste periode wordt populairder, een aflossingsvrije hypotheek is nog steeds booming, maar de annuïteitenhypotheek rukt op. Enkele conclusies uit het halfjaarlijks onderzoek van Autoriteit Financiële Markten (AFM). Opvallend is dat lang niet iedereen weet wat te doen als de aflossingsvrije hypotheek afloopt. Daarnaast zijn veel huiseigenaren van plan de huidige hypotheek voort te zetten na het aflopen van de rentevaste periode.


De aflossingsvrije hypotheek is nog steeds de meest voorkomende hypotheekvorm (63%) en staat op eenzame hoogte. De volgende in de rij is de annuïteitenhypotheek (42%). Al enkele jaren neemt de populariteit van de annuïteiten hypotheek op. De beperkingen bij het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek werken dit in de hand.


Aflossingsvrij niet zonder risico’s Hoewel de naam anders doet vermoeden, moet een aflossingsvrije hypotheek gewoon afgelost worden. Deze aflossing gebeurt echter pas aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Om deze aflossing te kunnen doen geeft 30% aan een nieuwe hypotheek af te willen sluiten. Als dat ook jouw plan is, vergeet niet dat de maandelijkse kosten mogelijk stijgen. Je mag nu nog maar 50% aflossingsvrij lenen. Over het andere deel moet je dus aflossen.


Een deel (30%) van de respondenten geeft aan toch tussentijds te gaan aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, of juist vermogen op te bouwen buiten de hypotheek om (16%). Opvallend is dat 7 procent nog niet weet hoe ze de hypotheek gaan aflossen. Heb jij nog geen idee hoe je je aflossingsvrije hypotheek wilt aflossen? Lees hier wat de opties zijn. Uiteraard helpen wij je ook graag als je hier vragen over hebt.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page