top of page
  • SevenEight

Woningprijs stijgt derde maand op rij


De gemiddelde verkoopprijs van woningen is in de afgelopen maand weer licht gestegen vergeleken met de maand daarvoor. Kijken we een jaar terug, dan ligt de gemiddeld prijs wel bijna 5 procent lager. Toch is het opvallend dat de verkoopprijs al drie maanden in de lift zit. Opnieuw een signaal van een opverende woningmarkt.


Van midden 2013 tot augustus 2022 was er sprake van een sterk stijgende trend. In deze periode werd de gemiddelde woning maar liefst 89,5 procent meer waard. In de maanden daarna deden de prijzen een stap terug. Hoofdreden voor de adempauze was de gestegen hypotheekrente, in combinatie met de relatief hoge woningprijs.


Woningprijs in de lift

Voor de derde maand op rij is er sprake van stijgende woningprijzen. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Zo is de hypotheekrente na een periode van stevige stijgingen stabieler. Daarnaast is het ook gemiddelde inkomen gestegen, waardoor een duurdere woning eerder binnen financieel bereik komt. Belangrijk is ook de aanhoudende woningschaarste. De bouw van woningen blijft achter bij de vraag. De verwachting is dat hier in het komende jaar geen verandering in komt. Deze onbalans legt een bodem onder de prijzen.5 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page