top of page
  • SevenEight

Woning erven? Let op deze aandachtspunten


Het komt vaak voor dat kinderen het huis van hun ouders erven. Bij een overlijden komt veel kijken. Met een woning in de nalatenschap wordt het vaak nog net iets ingewikkelder. Hoe wordt de woning verdeeld en hoe zit het met de erfbelasting? Vragen waar je iets mee moet als erfgenamen.


Bij een overlijden is het altijd verstandig om na te gaan of er een testament van toepassing is. Als dit het geval is, moeten de hierin opgenomen wensen worden nageleefd. Het kan dus zo zijn dat één van de erfgenamen de woning erft. Als er geen testament is, verloopt de verdeling volgens de wettelijke regels en ontvangen alle erfgenamen een gelijk deel.


Erfenis beneficiair aanvaarden

Het erven van een huis kent risico’s. Hoewel het in deze markt bijna onmogelijk lijkt, zijn sommige huizen lastiger te verkopen. Daarnaast kan de hypotheek hoger zijn dan de waarde. In dat geval blijf je als erfgenaam met een schuld zitten.


Over het algemeen is het verstandig om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Het voordeel is dat je privévermogen hierdoor niet wordt aangesproken bij een eventuele schuld. Voorwaarde is dat niemand zich voor het aanvaarden iets toe-eigent uit de nalatenschap. Neem je vooraf al dat fraaie schilderij mee, dan heb je de erfenis geaccepteerd en is beneficiair aanvaarden niet meer mogelijk.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page