top of page
  • SevenEight

Wat als jouw energieleverancier omvalt?


Heb je een vast energiecontract, dan staan de tarieven voor gas en licht in principe vast tijdens de looptijd. Door de absurde stijging van de gasprijs zijn sommige energieleverancier in de problemen gekomen. Om het tij te keren kregen klanten een brief ter ontbinding van het contract. Een dergelijk eenzijdige opzegging mag niet zomaar, aldus de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Maar wat als de energieleverancier failliet gaat?


Klanten met een vast energiecontract hebben langere tijd zekerheid over het energietarief dat ze betalen. In deze tijd van sterk stijgende energieprijzen is dat een voordeel. Het probleem voor de leveranciers is dat zij de stroom tegen variabele tarieven inkopen. Terwijl de kosten stijgen, geldt dit niet voor de inkomsten en wordt er verlies geleden op vaste contracten.


Contracten kunnen niet zomaar worden opgezegd

Energieleveranciers kunnen niet zomaar een contract opzeggen. Ook niet als zij daarvoor in de plaats een alternatief aanbieden. Het opzeggen van een contract kan alleen wanneer een consument niet heeft betaald en daarvoor een schriftelijke betalingsherinnering heeft ontvangen. In die brief moet ook worden gewezen op de mogelijkheid tot schuldhulpverlening.


5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page