Een appartement is onderdeel van een groter gebouw dat onderhoud nodig heeft. Bij de aankoop van een appartement, ben je daarom automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE houdt rekening met de belangen van bewoners en zorgt voor het onderhoud van het pand. Helaas komt het vaak voor dat de VvE niet naar behoren functioneert. Met alle gevolgen van dien.
Een actieve VvE heeft een bestuur dat zorgt voor het beheer en onderhoud van de gezamenlijke delen van het complex. Denk hierbij aan het afsluiten van een gebouwenverzekering, onderhoud aan de lift, het dak, trappenhuis of gevels. Daarnaast is het bestuur verantwoordelijk voor financiële middelen die onderhoud mogelijk maken.
Reservepot VVE verplicht
Iedere woningeigenaar in een complex betaalt maandelijks een bedrag aan de VvE, de zogenoemde servicekosten. Deze kosten zijn voor het onderhoud van het pand. Sinds 2018 is het ook verplicht dat elke VvE een reservefonds opbouwt. Met dit fonds kan herstel van onverwachte grote schade aan het gebouw bekostigd worden. Wanneer de bodem van de reservepot in zicht is, kan de VvE van alle leden een extra inleg vragen om zo de buffer te vergroten.
Zorg dat je bij de VVE-vergaderingen bent
Een actieve VvE dient minimaal één keer per jaar een algemene ledenvergadering (ALV) te organiseren. Tijdens deze vergadering verantwoordt het bestuur de gemaakte keuzes en het financieel beheer. Alle leden kunnen ook nog andere onderwerpen met betrekking tot de VvE opvoeren.
De ALV wordt in de praktijk door veel leden overgeslagen. Zonde, want de ALV heeft eigenlijk de belangrijkste functie binnen een VvE. Tijdens de vergadering kunnen de leden meebeslissen over het onderhoud, de begroting en de jaarrekening. Daarnaast kunnen de leden het bestuur controleren.
Lees het volledige artikel op findigo.nl
Comentarios