top of page
  • SevenEight

Voorspelling premie zorgverzekering 2022 te rooskleurig?


Op Prinsjesdag stond ook de zorgverzekering voor 2022 op de politieke agenda. Vast onderdeel is een voorspelling voor de premie van zorgverzekeraars volgend jaar. Het kabinet voorziet een lichte stijging, waardoor de gemiddelde premie uitkomt op €125,75 per maand. Uiteindelijk zijn het de zorgverzekeraars zelf die bepalen welke premie ze volgend jaar rekenen.


Bij een gemiddelde premie van €125,75 zouden verzekerden volgend jaar € 31 meer betalen voor de zorgverzekering dan nu, ofwel €372 op jaarbasis.


Hoe is de premie van je zorgverzekering opgebouwd? De zorgpremie is grofweg opgedeeld in twee delen, te weten de rekenpremie en de opslagpremie. De rekenpremie wordt gebaseerd op de verwachte zorgkosten voor het volgende jaar. Voor iedere verzekeraar is dit gelijk. Alle kosten die de verzekeraar verwacht te maken zijn bepalend voor de opslagpremie. Denk hierbij aan bedrijfskosten en schadebehandelingskosten.


Opslagpremie zorgverzekering te laag ingeschat?

Het kabinet rekent dit jaar met een zeer lage opslagpremie van €23. Vorig jaar was dat nog €61. De overheid gaat er vanuit dat zorgverzekeraars hun buffers zullen aanspreken om zo te premiestijging te beperken. Verzekeraars zijn verplicht om een reservepot aan te houden voor onvoorziene omstandigheden, zoals een epidemie of ramp. Aangenomen wordt dat er een flinke greep uit de pot wordt gedaan voor 2022.


Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page