top of page
  • SevenEight

Voorkom een familievete met de erfrechtverklaring


Het laatste dat je wilt is dat de verdeling van een erfenis eindigt in ruzie in de familie. De ene broer vindt dat de andere het recht niet heeft om het ouderlijk huis te verkopen. Dit terwijl het huis wel op zijn naam staat. Een voorbeeld waarbij de erfrechtverklaring helderheid kan verschaffen. Deze verklaring bepaalt wie wat erft en wie gerechtigd is om de laatste financiële zaken van de overledene te regelen.


Een erfrechtverklaring moet worden opgesteld door een notaris. Vooraf is het nodige aan onderzoek nodig. Alle erfgenamen worden in kaart gebracht en de exacte inhoud van het testament wordt gecontroleerd. Zo is de notaris er zeker van dat in de erfrechtverklaring wordt voldaan aan de wensen van de overledene.

Situaties waarin je een erfrechtverklaring nodig hebt Een erfrechtverklaring is er niet alleen om ruziënde familieleden te sussen, maar ook om bepaalde zaken van de overledene te regelen. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar de bankrekening van een overledene beheren. Met een erfrechtverklaring toon je aan dat jij deze bevoegdheid hebt. In deze situaties wordt ook vaak om een verklaring gevraagd:

  • Belastingteruggave ten name van de overledene

  • Uitkeren van de levensverzekering

  • Als de woning tot de erfenis behoort

  • Door financiële instellingen (banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen etc.)

Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page